Γενικές πληροφορίες
Εσωτερικά οι μπαταρίες αποτελούνται από εναλλασσόμενες θετικές και αρνητικές μεταλλικές πλάκες (συνήθως μολύβδου με διάφορες προσμίξεις), οι οποίες είναι βυθισμένες σε διάλυμα θειικού οξέως (ηλεκτρολύτης), που περιέχει περίπου 35% θειικό οξύ και 65% νερό. Η χημική αντίδραση μεταξύ του ηλεκτρολύτη και των μεταλλικών πλακών δημιουργεί ηλεκτρική ενέργεια.
Κατά τη διάρκεια της αποφόρτισης της μπαταρίας, πάνω στις πλάκες μολύβδου προσκολλώνται οξέα του θείου. Κατά τη διάρκεια της φόρτισης, αυτά τα οξέα αποκολλώνται από τις πλάκες και επιστρέφουν στον ηλεκτρολύτη, αλλά όχι όλα. Αυτή η ποσότητα των επικαθίσεων είναι και ο βασικός λόγος της πτώσης της μπαταρίας και της επακόλουθης μείωσης του χρόνου ζωής της.
Όπως είναι προφανές από τα παραπάνω, η συχνή φόρτιση της μπαταρίας είναι επιβεβλημένη και συμβάλλει στη μακροζωία και την καλύτερη λειτουργία της. Ένας καλός και εύκολος τρόπος είναι οι φορητοί φορτιστές, μια φθηνή και λειτουργική λύση, που θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τη μπαταρία μας στη βέλτιστη δυνατή κατάσταση και θα μας γλυτώσει από χρόνο και χρήμα.
Ένας παράγοντας που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι κατά τη φάση της φόρτισης, δημιουργούνται αέρια (υδρογόνο), το οποίο σε μερικές περιπτώσεις (υπερθέρμανση, υπερφόρτιση) μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε έκρηξη.
Τύποι μπαταριών
Βασικά έχουμε τρεις τύπους μπαταριών, τις μπαταρίες εκκίνησης (SLI), τις μπαταρίες βαθιάς εκφόρτισης (DC) και τις dual purpose.
Οι μπαταρίες εκκίνησης είναι σχεδιασμένες να δίνουν μεγάλα ποσά ενέργειας (ρεύμα κορυφής) για σύντομο χρονικό διάστημα, όπως απαιτείται για παράδειγμα κατά την εκκίνηση του κινητήρα, έχουν μεγαλύτερο αριθμό και πιο λεπτές πλάκες, οι οποίες είναι σπογγώδεις.
Οι μπαταρίες βαθιάς εκφόρτισης παρέχουν λιγότερη αρχική ενέργεια, αλλά μεγαλύτερη σε διάρκεια και βάθος χρόνου, έχουν δε πιο χοντρές πλάκες και αντέχουν περισσότερους κύκλους εκφόρτισης.
Τέλος, οι dual purpose είναι ένας συνδυασμός των δύο ανωτέρω τύπων, προσπαθώντας να συγκεράσουν τα πλεονεκτήματα και των δύο τεχνολογιών.
Τεχνολογίες μπαταριών
Οι διαθέσιμες τεχνολογίες μπαταριών κλειστού τύπου αυτή τη στιγμή είναι οι Wet Cell, Gel Cell και Absorbed Glass Mat (AGM). Οι Wet Cell διακρίνονται σε ανοιχτού τύπου και κλειστού τύπου. Οι ανοιχτού τύπου θέλουν συντήρηση με την προσθήκη υγρών όταν η στάθμη πέφτει και είναι φθηνότερες, ενώ οι κλειστού τύπου δεν απαιτούν συντήρηση με προσθήκη υγρών, είναι ακριβότερες και οι πιο διαδεδομένες πλέον.
Οι Gel και οι AGM κοστίζουν πολύ παραπάνω αλλά είναι και πολύ πιο ανθεκτικές στη θείωση και έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ραφιού (δηλαδή αποφορτίζονται πολύ λιγότερο από τις κοινές σε κατάσταση αδράνειας), επίσης είναι και πιο ανθεκτικές στη διάβρωση και έχουν μικρότερη πιθανότητα έκρηξης από το παραγόμενο υδρογόνο. Μερικές μάλιστα έχουν και βαλβίδα εκτόνωσης για την περίπτωση αυτή. Πιο αναλυτικά:
AGM
Η κατασκευή τους επιτρέπει στον ηλεκτρολύτη να είναι σε κοντινή απόσταση και επαφή με τις πλάκες, επιτρέποντας έτσι την αποτελεσματικότερη φόρτιση και αποφόρτιση της μπαταρίας. Αυτού του τύπου οι μπαταρίες είναι κατάλληλες για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών και μπορούν να λειτουργήσουν τόσο σαν μπαταρίες εκκίνησης όσο και σαν βαθιάς εκφόρτισης, ενώ δεν έχουν τους περιορισμούς της εξειδικευμένης φόρτισης των Gel. Μάλιστα, αν οι AGM βαθιάς εκφόρτισης δεν αφήνονται να αποφορτιστούν κάτω από το 50-60% του φορτίου (DOD), μπορούν να φορτιστούν μέχρι και 500 φορές ή περισσότερες.
Μερικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις «απλές» Wet Cell:
Μια ακόμα πιο βελτιωμένη εκδοχή της συγκεκριμένης τεχνολογίας που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι οι Spiral Wound AGM (Optima, Exide Maxximma 900DC), οι οποίες είναι επιπλέον πολύ πιο ανθεκτικές (μέχρι και 15 φορές) στις δονήσεις και γενικά στη σκληρή χρήση (όπως για παράδειγμα στο off-road).
GEL CELL
Ο ηλεκτρολύτης στις Gel έχει πρόσθετα σιλικόνης, τα οποία τον κάνουν πιο σφιχτό. Η τάση επαναφόρτισης είναι χαμηλότερη από τους άλλους τύπους μπαταρίας και είναι πολύ ευαίσθητες στην υπερφόρτιση. Για το λόγο αυτό θέλουν ειδικό τρόπο φόρτισης και ειδικούς φορτιστές, κάνοντάς τις λιγότερο ελκυστικές για κοινή χρήση μιας και λάθος φορτιστής ή φόρτιση μειώνει δραματικά τη διάρκεια ζωής τους. Επίσης, συνήθως έχουν χαμηλό ρεύμα εκκίνησης, οπότε δεν ενδείκνυται για αυτοκίνητα. Οι μπαταρίες αυτού του τύπου είναι κατάλληλες για εφαρμογές πολύ βαθιάς εκφόρτισης και είναι λίγο πιο ανθεκτικές σε μεγάλες θερμοκρασίες.
Πλέον οι Gel τείνουν να αντικατασταθούν από τις AGM σε σχεδόν όλες τις εφαρμογές. Άλλα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε σχέση με τις AGM:
Ορολογία
Μερικές γενικές παρατηρήσεις
Συγγραφέας: Admin
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.